Als voorbereiding op het basisscholen team toernooi in Uithoorn op zondag 31 januari, speelden Jasper, Luuk en Annika alvast op zaterdag 23 januari een GrandPrix toernooi in Leiden. Het toernooi, georganiseerd door Philidor, kende met 120 deelnemers (15 groepen) een grote opkomst. Luuk speelde in groep 6, Annika in groep 9 en Jasper in groep 10.
Luuk startte goed maar wisselde zijn winstpartijen af met een verliespartij. Na zijn vijfde partij tegen een clubgenoot van de Amstel, kwam hij erachter dat er met dit patroon alsnog geen prijzen (die net uitgestald werden) gehaald gingen worden. Voorovergebogen over het wedstrijdformulier rook hij nog kansen en schoof aan voor zijn laatste even partij. Een remise was het resultaat en nu moest slecht 'zijn patroon' gevolgd worden. Dat deed hij vervolgens heel netjes en een bijzondere staander kon met 4,5 uit 7 als herinnering mee naar huis.
Annika speelde de hele middag heel geconcentreerd en heeft nauwelijks pauze gehad doordat ze lange partijen speelde. Na 6 ronden stond ze met 5 punten bovenaan de lijst! De laatste ronde bleek toch nog cruciaal voor de eindstand. Annika verloor en haar tegenstander pakte hierdoor zelf nog de tweede plek in waardoor Annika met 5 uit 7 een welverdiende derde prijs in ontvangst mocht nemen. Jasper had er zin in en startte zelfverzekerd en wist zo zijn eerste vier partijen op rij te winnen. Helaas keerde het tij en bleek hij steken en eindigde hij ook met 4 uit 7. Omdat nog 3 anderen ook met 4 punten geëindigd waren, werd het pas laat duidelijk hoe hier de prijzen verdeeld gingen worden. Maar zoals het een team betaamt, kreeg ook hij de derde prijs uitgereikt! Helaas kon Christiaan dit weekend niet mee warm draaien maar dat het Antoniusschoolteam klaar is voor de prijzen komend weekend, werd bewezen!

Op zaterdag 26 september vond voor het district Leiden het eerste GP toernooi van het nieuwe seizoen plaats. Luuk speelt vaker mee bij de GP toernooien van Leiden, en Annika (de Amstel) wilde graag haar twee klasgenootjes Jasper en Christiaan vergezellen die voor het eerst aan een GP schaaktoernooi wilden deelnemen. Zo reed ik met mijn auto vol op deze zonnige herfstdag naar Leiderdorp. Bij aankomst zag iedereen gelijk dat er maar liefst 136 kinderen speelden, verdeeld over 17 groepen. De locatie (een basisschool) was zo gekozen dat dit geen enkel probleem was. In diverse klaslokalen speelden 2-3 groepen en ook voor de ouders was er meer dan voldoende ruimte in de centrale hal. Natuurlijk werd snel op de lijsten gezocht naar de gemaakte indeling. Annika en Luuk waren samen in groep 9 ingedeeld, Jasper in groep 12 en Christiaan in groep 13.

De Azen gingen mooi van start met winst voor Annika, Luuk en Jasper. Ronde 2 leverde een punt op voor Luuk en Christiaan en na 3 ronden stond iedereen op 2 punten omdat Luuk helaas van Veerle verloor die van start was gegaan met de hoogste groepsrating. In ronde 4 en 5 leek het bij Christiaan, Jasper en Annika even net niet meer te lukken. Luuk bleef wel stug doorgaan met winnen en stond met 4 uit 5 op een mooie tussenstand voor de uiteindelijke prijzen. Annika keek al stiekem vooruit naar haar volgende partij tegen broer Luuk. Bij de vorige drie ontmoetingen was het steeds remise. Het zou toch niet weer? Ik kon het niet laten om door het raam de partij te gaan volgen en ja hoor! Allebei hadden ze nog hun dame en twee pionnen ... Niet veel later verdween Annika's dame van het bord en werd de remise traditie plots verbroken, het moest een keer gebeuren! In de laatste ronde speelde Annika tactisch de grootste tegenstander van Luuk aan de kant waardoor deze op 4,5 punt bleef steken. Luuk verloor de laatste ronde, maar bleek met 5 uit 7 toch op de eerste plaats te zijn geëindigd, daar hij zijn concurrent Jelle in de onderlinge wedstrijd had verslagen. Jasper lukte het helaas nu nog niet om nog een partij tegen de sterkeren van de groep te winnen en bleef steken op 2 uit 7. Een heel nette prestatie voor zijn eerste GP toernooi in groep 12 van de 17. Blijf volhouden Jasper, de winstpartijen komen vanzelf! Christiaan eindigde uiteindelijk met 3 uit 7 mooi in de middenmoot van groep 13 en mag ook heel tevreden terug kijken op zijn eerste GP toernooi. Een leerzaam middag in hoe om te gaan met de tijd (speel ik te snel, te langzaam?), het bedienen van de klok en nog meer schaakregels tijdens officiële toernooien...

Al met al een gezellige, sportieve en goed georganiseerde middag. De GP toernooien van Leiden  zijn zeker aan te raden. De volgende staat gepland voor zaterdag 24 oktober.

Het triple A-team (AAS/Amstel/Antoniusschool) zal woensdag 30 september ook in actie komen tijdens het basisscholentoernooi in Amstelveen. Ga zo door, team!

 

  AAS team

 broer versus zus (zonder dame)

 En natuurlijk: bekers! (die bij sommigen alleen met twee handen te tillen zijn...)