Ieder jaar in Juni organiseert de KNSB een Nationale pupillendag voor kinderen tot 9 jaar.
Dit eendaagse evenement was dit jaar voor 22 Juni in Maastricht gepland, om de kampioenen voor F-, G- en H-jeugd in Nederland te bepalen.
Omdat er restricties voor bijeenkomsten zijn, kon het toernooi niet in de hoofdstad van Limburg gespeeld worden.
In plaats daarvan werd op een schaak-website namens ChessKid een online kampioenschap gespeeld. Dit toernooi duurde afgelopen zaterdag ongeveer 2,5 uur. Het evenement van zeven ronden met een bedenktijd van 5 min. + 5 extra seconden per zet werd live uitgezonden en internationaal Schaakmeester Stefan Kuipers gaf heerlijk commentaar op Twich, gesteund door een aantal gespreksgasten zoals de Nederlands record kampioene vrouwen Peng, zanger Nick Schilder (o.a. bekend door "Nick & Simon" en schrijfster Joyce van der Meijden van "Simon de Schaker".

Maar er deed ook live een Aalsmeerdse Simon mee. Simon "de Schaker maar niet de zanger" Rudolph, 8 jaar is al een ervaren vechter en werd afgelopen jaar al 4de van Nederland. Dit was ook dit jaar zijn plek op de startranglijst.
Hij is nog twee jaar jonger dan de held uit de kinderboekenreeks van Joyce maar heeft ook een oom die grootmeester is. Daria Rudolph, zijn zus van 6 is nog onervaren. Tijdens de Corona lockdown en een lange thuisisolatie hadden beiden de focus bijna alleen op schaken, en trainden met verve via verschillende schaak websites en via video met trainers uit Rusland.
Dermate voorbereid hoopte Simon op top 3. Na een makkelijke zege in ronde 1 won hij in ronde 2 (internetproblemen bij zijn tegenstander) en ronde 3 (tegenstander sloeg verkeerd zijn dame) met geluk. In de ronden 4 tot 6 kreeg hij sterke tegenstanders en stond telkens met zijn rug tegen de muur. Maar Simon is een taaie verdediger en kon drie keer een eindspel winnen. Ronde 7 verloor hij vrij snel en kansloos van Amir Tetova uit Hendrik-Ido-Ambacht, die uiteindelijk 2de werd. Was hij daarmee zijn 1ste plek kwijt? Bijna? Nee, maar het was wachten tot het einde van de laatste partij uit het toernooi. Op weerstandspunten eindigde hij net boven Amir en werd kampioen in de G-jeugd. Zoals een jaar eerder liet hij zien wat zijn sterke punten zijn, defensie en gevoel waar de stukken en pionnen moeten staan. Opening en aanvalsspel blijven aandachtspunten. Duidelijk verbeterd is zijn tempo, hij denkt op de juiste moment goed na.

Daria kon verrassen bij de H-jeugd. Onbekommerd speelde ze haar nieuwe opening, de Italiaanse verdediging met wit en zwart. Ronde 3 en 7 ging verloren, maar de anderen ronden werden zeges geboekt. In een partij gaf de tegenstander simpelweg zijn partij in een onduidelijke stelling op, wat ook tijdens de live-uitzending de deskundige commentatoren verwonderde. Daria Rudolph werd met 5 punten en evenveel weerstandspunten kampioene tot 7 jaar voor Ethan Mei uit Rotterdam.

Ondanks de mooie online resultaten van Daria en Simon is te hopen, dat in toekomst weer live-evenementen kunnen plaatsvinden. Schaken kan over de hele wereld via Internet gespeeld worden en ook de AAS leden ontmoeten iedere zondag op chess.com voor een potje snelschaken. Maar toch is het veel leuker om zijn tegenstander in de ogen te zien en zo van hem te winnen. Hem een drankje aan te bieden. Even met hem na het einde te spreken. Of om de vrienden van de Leidse Schaakjeugd te zien en een potje Bughouse tijdens de pauzes te spelen, een foto te nemen, met andere trainers te kletsen of aan te schuiven voor een broodje rookworst. Schaken begint, zoals de Nederlandse grootmeester JH Donner in de jaren zeventig zei, met "Liefde voor hout. Als de stukken zo voor je staan, zacht glanzend...dan heb je moeite met je vingers daarvan af the blijven".

 

Simon in trainingskamp