Van zaterdag 27 april t/m zondag 5 mei werd in Sneek de Nederlandse Jeugdkampioenschappen Schaken gespeeld. De bekende Aas spelers Cheryl en Dave deden mee bij Meisjes C (t/m 14 jaar) en Algemeen B (t/m 16 jaar). Algemeen C telde 22 deelnemers (1 meisje) terwijl Meisjes D 14 speelsters telde.

Dave was als 6e geplaatst, maar had zijn toernooi niet en behaalde 50%, wel won hij overtuigend zijn laatste partij.

Cheryl speelde een sterk toernooi en was het beste bestand tegen spanning en vermoeidheid. Zij verloor maar 1 partij tegen Lola den Dunnen en eindigde met een vol punt voorsprong op Lola, die net als vorig jaar sterk begon, maar daarna aan spanning of vermoeidheid onderuit ging.

Voor aanvang

In de 1e ronde wordt de bovenste helft tegen de onderste helft ingedeeld en is er meestal sprake van grote krachtverschillen. Cheryl won vrij snel tegen Sterre Kruijsen een pion, maar zwart had compensatie en een scherp gevecht ontstond waarbij de zwartspeelster dreigde met haar vrijpionnen op te stomen. Juist op dat moment had Cheryl een fraaie afruil-combinatie en won het eindspel daarna moeiteloos.

De 2e ronde bracht concurrente Lydia Dubbeldam, in een scherpe Siciliaans Draak kwam er een middenspel met lopers van ongelijke kleur met zware stukken op het bord. Hier was het moeilijk om verder te komen met zwart, maar met zeer sterk en nauwkeurig spel wist Cheryl een pion te winnen, maar kon afruil naar een eindspel niet vermijden.

Zwart heeft een pion en een betere stelling, maar de marges zijn smal.
Hier bleek dat er niet voor niets weken op het eindspel was getraind.
In een partij van 5 uur en maar liefst 91 zetten wist Cheryl haar tegenstandster te vermalen.

Ronde 3 bracht de grote concurrente Lola den Dunnen. Een zwarte opening was in het diepste geheim voorbereid met persoonlijk trainer Ben de Leur, maar Cheryl had wit....
De opening werd beter gespeeld door Cheryl en weer kwam een middenspel met lopers van ongelijke kleur en zware stukken op het bord.

De partij werd erg complex en op de 23e zet miste Cheryl een combinatie die moeilijk te zien was, maar wel een stuk en de partij had opgeleverd.
Een uiterst scherpe wederzijdse aanval was het gevolg en Lola wist via de achterste lijn op zeer fraaie wijze binnen te komen en Cheryl moest zwaar materiaal in leveren. Er werd nog bitter verzet geboden, maar Lola maakte geen fouten meer en na 49 zetten was het over.

Ronde 4, Lola aan kop, speelster en trainer hadden het moeilijk, maar de rug werd gerecht en tegen Fong Li Calje werd een prima Siciliaan met zwart gespeeld dat tot stukwinst leidde. Ondanks wits verzet werd de partij genadeloos door Cheryl afgerond. Lola won ook en de grote race begon, wie zou het eerst bezwijken aan de spanning?!

Ronde 5 bracht Lena de Kraker, de laatste speelster die mee deed voor de bovenste plaatsen.
Het werd een zware pot met op en neer gaande kansen, maar Cheryl is niet alleen op het bord sterker geworden maar ook mentaal. In een intens gevecht hield ze het hoofd koel en werd de tegenstandster zeer fraai mat gezet.
Lola had ondertussen remise gespeeld tegen  Lydia Dubbeldam, zodat beide toppers alleen nog maar de relatief zwakkere speelsters zouden  ontmoeten.

Ronde 6, Cheryl speelt met zwart weer een Siciliaan en in het scherpe middenspel weet ze een stuk te winnen. Daarna wordt wit genadeloos afgemaakt in 33 zetten.
Lola wint van Fong Li en de spanning loopt op in Sneek.

Ronde 7, Cheryl is ontketend en hakt in 25 zetten Feline Waardenburg van het bord af,
En dan de grote sensatie, Lola den Dunne gaat onderuit tegen Sterre Kruijsen.
Met zwart bereikt ze niets en komt in een toreneindspel dat ze te passief speelt en wit netjes uitspeelt. Zwart laat zich met alleen een koning tegen koning en toren mat zetten zodat deze partij 84 zetten duurt. Het is sowieso opvallend hoe fel de partijen tussen de meisjes zijn en hoe er tot het bittere einde gevochten wordt.

Cheryl weer aan kop, halfje voorsprong met nog 2 ronden te gaan!

Ronde 8 met zwart weer een Draak tegen Maro Tikranian(haar oudere broer wordt Nederlands Kampioen Algemeen B), Cheryl gaat er hard tegenaan en wint op de 38e een volle toren, einde partij. Lola wint van Merel Balt zodat de laatste ronde de beslissing zal brengen. Bij gelijk eindige volgen beslissingspartijen.

De laatste ronde


Ronde 9
Maar het is niet nodig, Lola bereikt met zwart weer niets tegen Maro en moet in een remise berusten.
Op dat moment staat Cheryl al een kwaliteit voor en loopt geen enkel risico en besluit gewoon door te spelen. Met zeer nauwkeurig spel wordt zwart helemaal aangedweild, opgeven  was zeker een optie maar zwart laat zich mat zetten met 2 dames achter.

Hiermee wordt Cheryl voor de 2e keer op rij Nederlands Kampioen in de C-groep!!!
Vorig jaar won ze verrassend ook al, waarna ze daarna haar eigen leeftijdsklasse won en dus ook Nederlands Kampioen D werd.

Cheryl speelde het toernooi erg goed en met grote inzet. Ze hield de zenuwen het beste in bedwang en werd met een vol punt voorsprong de terechte kampioene.
Volgend jaar op na 3x op rij!

De beloning!