Het was heel spannend op 29 Juni 2019 in Meppel. 32 kinderen (2012 of later geboren, H-Jeugd) deden mee om uiteindelijk een kampioen te kronen.
Parallel vonden ook de kampioenschap voor de G- en F-jeugd plaats. Van onze schaakclub deed Simon Rudolph mee. Zijn startranking was nr 5, een plek in de suptop was de doelstelling.
Uitgerust en met veel zelfvertouwen won hij de eerste drie ronden.

In ronde 4 speelde Simon op een live board en wist met de Aljechin-verdediging zijn tegenstander (de nr. 2 van de start-rankschikking) te verslaan, met name door sublieme openingzetten. Zijn papa was er blij mee, tenslotte is deze opening heel populair in de hele familie.
Nu stond Simon alleen aan de leiding en mocht ook in ronde 5 en 6 met live-uitzending spelen. (te zien op http://www.nationalepupillendag.org)

Na een nederlag in ronde 5 moest hij in ronde 6 tegen de latere kampioen Noah Ritzerveld spelen. Simon speelde uitstekend maar te snel. Hij kon mat in een geven en koos voor stukwinst. Helaas dacht de tegenstander lang na en Simon begreep een trucje niet, mat in twee volgde.
Teleurgesteld vocht hij in ronde 7 voor de winst, haalde deze moeiteloos en werd uiteindelijk 4de.
Winnaar werd Noah Ritzerveld uit Wassenaar, 2de werd Simon`s vriend en rivaal uit de LeisB toernooien, Wiebe Zoet (Voorschoten), die de beste finish had.
Drie top-spelers (start-rangschikking nr. 1, 2 en 4) bleven achter Simon met 4,5 punten hangen.

De pupillendag in Meppel was goed georganiseerd: Veel vriendelijke helpers en een goede wedstrijdleider deden alles voor de jongens en meisjes.
Het idee, een kleine circus-event na ronde 7 te laten plaatsvinden, was uitstekend, de schrijfster Joyce van der Meijden van het kinderboekje"Simon de Schaker" was na lunchtijd voor een boekenpresentatie aanwezig en Simon kreeg zelfs een boek bij de prijsuitreiking cadeau.
Maar het is tenslotte een Nederlandse kampioenschap met een strak rooster, waarbij tussen 10.30u en 16.15u zeven ronden gespeeld moeten worden. Werd er niet te veel aangeboden? Moeten de pupillen tussen de ronden met een web-programma gamen, een quiz oplossen, een pion kleuren of tegen een IM simultaan spelen? Bovendien was het buiten boven de 30 graden heet en enkele spelerswaren tijdens de laatste twee ronden niet meer volledig geconcentreerd.
Laat de spelers na afloop van een ronde met hun ouders of trainers huilen of lachen, redeneren of reflecteren. Waarom niet wat meer rust aanbieden, misschien wordt dan ook minder snel en dus beter gespeeld. De winnaar H-jeugd was hier een klein stapje verder, zonder veel sterker dan zijn tegenstanders te zijn. Hij dacht soms meer dan een minuut over een zet
na en dat hielp hem aan de titel.