Afgelopen vrijdag was de 2e ronde van de Leidse competitie Hoofdklasse.
AAS moest tegen het sterke Philidor en had uit voorzorg het sterkste team op de been gebracht.
Dit was zeker een goede voorzorg, want Philidor kwam nog sterker uit de blokken dan de 1e ronde.

Een hevig gevecht begon.
Henk Noordhoek werd helemaal overspeeld door Herman van Halderen en moest opgeven, 0-1 voor de bezoekers. Meteen sloeg FM Jef van Vliet terug voor de Azen door de sterke Bakker met zwart te verslaan, 1-1.

Ondertussen had de nestor van het AAS-team, Ben de Leur een pion verknoeid in de opening en was overgeschakeld op bikkelstand. Ook op de andere borden was het onduidelijk tot vaak minder.

Joran Donkers kwam met zwart slecht uit de opening en werd bekwaam weggespeeld door van der Steen, 2-1 voor de bezoekers.

Peter Poncin had een zeer scherpe stelling tegen Zeven not of Nine, en ging ten onder, bezoekers op 3-1. Ben verdedigde zich met de moed der wanhoop en wist uiteindelijk met een pion achter de remise veilig te stellen.

De resterende duels begonnen nu aan het einde van de speeltijd te geraken en het tempo ging omhoog.

Op bord 2 vocht Simon Groot een hevig duel uit tegen de zeer sterke Bert van der Marel, Simon trok de stelling naar zich toe en na enige subtiele manoefs ook het punt.

De meute toeschouwers spoedden zich nu naar het tijdnoodduel Hensbergen vs Shrasjov, Willen had een mooi initiatief, en sloeg op een bepaald moment een pion waarop zwart een fantastische schwindel had, de Azen stokten de adem in de keel, mat in 1 was onvermijdelijk. Willem overwoog opgeven, bedacht gelukkig dat Azen dat nooit doen en speelde de enig mogelijke verdediging, Tc7!! Sharshov was verbijsterd op zijn beurt, dacht, dacht en ging door de klok. 3.5-3.5!!!

Het laatste bord was Willem van Briemen versus Olaf Cliteur voor AAS, Olaf speelde een heel goede Tarrasch en had lang het beste van het spel, maar in tijdnood wist wit weer gelijk te komen. Met enkele minute op de klok stelde Olaf remise voor en na enig onderling overleg ging Philidor akkoord. Dus 4-4.

De ontlading was groot, een ieder was eens dat dit een zeer zware en spannende wedstrijd was geweest en 4-4 een terechte uitslag. Er werd nog wat bier gedronken met de sympathieke tegenstanders die daarna naar Leiden togen en de Azen het slagveld opruimden.

Op naar de volgende ronde, pas op 1 februari volgend jaar.

Voor meer informatie over AAS: www.aaas.leisnb.bl

 

 

 

#

AAS A

Rating

 

Philidor A

Rating

 

Uitslag

 

1

J. van Vliet

2354

-

G.J. Bakker

2213

=

1

0

2

S. Groot

2003

-

B. van der Marel

2137

=

1

0

3

J.R. Donkers

2086

-

J.A. van der Steen

2095

=

0

1

4

H. Noordhoek

1995

-

H.T. van Halderen

2007

=

0

1

5

P.P.M. Poncin

1953

-

F.O. Zeven

1964

=

0

1

6

W. Hensbergen

2125

-

W.Y. Sharshov

2005

=

1

0

7

O.P. Cliteur

1861

-

W.J. van Briemen

1967

=

½

½

8

B. de Leur

1873

-

B.J.W. Schelhaas

1791

=

½

½

 

 

 

 

 

 

 

4

4